Ga verder naar de inhoud

Leraar worden

Heb je al een diploma en wil je een inspiratiebron zijn voor de kinderen en jongeren van vandaag? Dan is een job in het onderwijs iets voor jou! Onze maatschappij heeft haar leerkrachten broodnodig, want alles begint met goed onderwijs. Les geven biedt je de kans een tastbare, positieve impact te hebben op je omgeving. Leraar is daarnaast ook een job met toekomst: je blijft je vaardigheden en kennis ontwikkelen gedurende je hele loopbaan.

Landingspagina 1920x1280 Pieter

Secundair onderwijs

Heb je interesse om in het secundair onderwijs les te geven? Dan kun je leraar worden via een educatieve bachelor (eerste en tweede graad), een educatieve master (tweede en derde graad), of een educatief graduaat (praktijk- of technische vakken).

Bovendien kan je voor de bachelor- en masteropleidingen een verkort traject volgen als je al een bachelor- of masterdiploma hebt.

Verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs

Odisee, Thomas More, UCLL, Vives

Wil je les geven in de eerste of tweede graad van het secundair onderwijs en heb je al een professionele bachelor? Dan kun je via een verkorte educatieve bachelor leraar worden.

Heb je nog geen bachelordiploma? Dan volg je de volledige educatieve bachelor.

Verkorte educatieve masters

KU Leuven, LUCA School of Arts

Wil je les geven in de tweede of derde graad van het secundair onderwijs en heb je al een masterdiploma? Dan kun je via een verkorte educatieve master leraar worden.

Heb je nog geen master? Dan volg je de integrale educatieve master.

De verkorte educatieve masters van KU Leuven kun je volgen in je eigen regio: Brugge, Kortrijk, Gent, Aalst, Brussel, Leuven, Antwerpen, Geel en Diepenbeek.

In de verkorte educatieve opleidingen word je op een snelle en efficiƫnte manier opgeleid tot leerkracht. Dankzij de combinatie van interessante theoretische kaders, goede voorbeelden en tips van ervaren didactici, en concrete oefening tijdens de stages krijg je een stevig fundament om met ervaring en vertrouwen zelf je eerste stappen als leerkracht te zetten.

Pieter, kersvers leraar Nederlands

0 leerkracht

Educatieve bachelor lager onderwijs (verkort traject)

Wil je in de lagere school voor de klas staan? Dan is een educatieve bachelor lager onderwijs iets voor jou:

Cdc gs Ri9c WCIB0 unsplash

Educatieve bachelor kleuteronderwijs (verkort traject)

Wil je les geven in het kleuteronderwijs? Dan kun je een educatieve bachelor kleuteronderwijs volgen aan de hogeschool:

Heb je nog geen diploma of relevante ervaring? Dan volg je geen verkorte, maar een volledige lerarenopleiding. Het aanbod daarvan vind je op de websites van de instellingen.

0 2024 locaties met een opleiding onderwijs en legende

Wij werken samen aan jouw ideale opleiding

Wist je dat KU Leuven, LUCA School of Arts, Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES met elkaar samenwerken om hun opleidingsaanbod om leraar te worden zo interessant mogelijk te maken voor jou?

Daardoor kan je rekenen op:

  • een ruim aanbod op verschillende campussen over heel Vlaanderen
  • een waaier aan (keuze-)opleidingsonderdelen die passen bij je interesses en je planning
  • een grote mate van flexibiliteit
  • de kans om met studenten van andere lerarenopleidingen aan projecten te werken of aan debatten deel te nemen
  • studieloopbaanbegeleiders die met jou op zoek gaan naar het meest geschikte traject en ook tijdens je opleiding voor je klaar staan