Ga verder naar de inhoud

"Zo veel mensen kunnen nu op eigen tempo en met veel flexibiliteit zichzelf bijscholen"

22/12/2022

Natalie Provost werkt sinds september 2021 bij Iñigo vzw, een vzw van Ignatiaanse scholen in de regio van Aalst waar ze mee instaat voor de pedagogische ICT-coördinatie. Via Continue.be volgde ze het microcredential ‘onderwijstechnologie’ bij Hogeschool UCLL. Wij hadden een gesprek met haar.

Computer

Ik ben gehuwd, heb 2 kinderen en woon in Haaltert. Ik werk sinds september ‘21 bij vzw Iñigo (Ignatiaanse scholen in Aalst en omstreken), in de pedagogische ICT-coördinatie. Ik ben daarvoor leerkracht en pedagogisch ICT-er geweest in Halle, waar ik me ook heb kunnen uitleven in een pioniersproject rond projectmatig en digitaal werken.

Waarom volgde je een extra opleiding?

Ik zoek regelmatig naar navormingen, workshops, events in mijn professioneel interessedomein. En het microcredential ‘onderwijstechnologie’ lag echt in de lijn van hetgeen ik zocht. Ik heb geen specifieke carrièredoel voor ogen, maar vind het wel een bijkomend voordeel dat je credits kan verdienen.

Hoe hou je je vakgebied bij?

Ik volg toch regelmatig korte navormingen, studiedagen, workshops. Ik vind deze meestal door goed rond te kijken en veel gekende groepen & netwerken te volgen. Zo ben ik ook bij deze microcredential terechtgekomen. Ik had voordien ook wel eens aan een masteropleiding gedacht maar langdurige opleidingen met verplaatsingen zitten er met 2 kleine kinderen niet in.

Heb je tips i.v.m. combinatie werk/gezin/studie?

Voor mij was het duidelijk: enkel navormingen en opleidingen die hoofdzakelijk online verlopen waren mogelijk. Dat was de zwaarste drempel. Ik denk dat er veel mensen in deze situatie zitten en kan dus alleen maar aanmoedigen om meer aanbod online aan te bieden of te ontwikkelen. Vandaag kan ik het makkelijk inplannen, naast mijn nieuwe full time job, dagdagelijkse bezigheden, en mijn kinderen. Ideaal!
Door deze microcredential in afstandsonderwijs heb ik de smaak te pakken gekregen om me na afloop toch ook voor een online masteropleiding in te schrijven, in e-learning & development bij een Ierse universiteit.

Wat heeft deze opleiding je bijgebracht op professioneel maar ook sociaal vlak?

Toch heel wat. Professioneel vooral stappen rond visieontwikkeling, integratie, hoe zet je dingen in beweging in de school. Kleine stappen vooruit zijn ook stappen vooruit. Een online opleiding kan ook een sociaal surplus opleveren. Ik heb bij de aanvang van deze microcredential op de inschrijvingslijst een aantal bijzonder interessante namen opgemerkt, en wissel nu regelmatig visies met hen uit, maar zie hen ook af en toe live, bv op een contactdag, beurs of event. Zeer verrijkend. Ik kan trouwens deze opleiding alleen maar aanraden… Het bood alvast een zeer goede basiskennis die me nu van pas komt in mijn huidige masteropleiding.

Hoe zie jij Levenslang Leren in de toekomst?

Zonder twijfel zal de digitalisering hier sterk uitbreiden, gezien de vele voordelen op vlak van flexibiliteit. Corona heeft de neuzen al in een bepaalde richting gezet, online opleidingen en webinars maken nu een groeiend deel uit van het aanbod. En dat valt alleen maar aan te moedigen, want zoveel meer mensen krijgen nu de kans om op eigen tempo en met veel flexibiliteit zichzelf bij te scholen.

Hoe ziet de toekomst er voor jou uit?

Ik heb nog geen idee wat de toekomst na mijn masteropleiding zal brengen. Ik hou de websites in het oog en hoop op een steeds groter en kwaliteitsvol aanbod. En wie weet, kan ik zelf na deze opleiding ook mijn steentje bijdragen aan e-learning.

Wil je ook Levenslang Leren?

Wil je ook een microcredential ICT-cöordinator behalen? Ontdek hier ons opleidingsaanbod.