Open en bloot: Microcredential Seksualiteit in Perspectief
Stel een vraag over seksualiteit en de kans is groot dat je gesprekspartner wat ongemakkelijk begint te lachen, enkele woorden stamelt en een ander gespreksonderwerp aansnijdt. Hoewel we allemaal seksuele wezens zijn, lijkt een gesprek over seksualiteit nog steeds niet evident te zijn. Wij spraken met Professor Paul Enzlin (KU Leuven) die samen met een aantal collega’s met de Microcredential Seksualiteit in Perspectief de schroom rond seksualiteit wil vervangen door wetenschappelijke inzichten over dit thema: “Seksualiteit is nog steeds een groot taboeonderwerp dat erg veel commotie veroorzaakt in onze samenleving.”
Misschien hoorde je deze uitspraken al eens: Bij vrouwen mag seks wel een beetje pijn doen en binnen een ‘goede’ relatie is het normaal om twee keer per week seks te hebben. Het zijn slechts enkele van de vele mythes omtrent seks die het maatschappelijk debat over seksualiteit mee kleuren. “Zo’n onwaarheden kunnen dus best gecorrigeerd worden”, betoogt Enzlin. Mensen laten zich door dit soort van uitspraken nog te veel leiden in hun denken over en hun beleven van seksualiteit. Ze denken dat ‘het zo hoort’ en schuiven daardoor hun eigen wensen en verlangens opzij. De opleiding helpt om het taboe rond seksualiteit te doorprikken.”
Drempels
Er zijn altijd al drempels geweest die beletten dat plezierige seksualiteitsbeleving een gewone plaats kon verwerven in het publieke debat. De confrontatie met aids, Dutroux en #MeToo maakten dat seks gemakkelijk een negatieve betekenis kreeg en dus gemakkelijk in het vergeethoekje werd geduwd. “Deze microcredential biedt de mogelijkheid om seksualiteit breed te benaderen, open en bloot, vanuit tal van wetenschappelijke perspectieven”, aldus Enzlin.
Seksualiteit leent zich tot ‘moeilijke’ vragen. ‘Wat is seks?’, de eerste vraag die in de opleiding wordt gesteld, daagt cursisten meteen al uit in hun eigen denken.
Life changing
De microcredential staat open voor iedereen en heeft dus ook iedereen wat te bieden. “Voor bepaalde deelnemers kan de inhoud van de lessen van pas komen tijdens de uitoefening van hun beroep. Zo krijgen verzorgenden, zoals verpleegkundigen, psychologen, artsen, kinesitherapeuten, … , een nieuwe woordenschat en handvaten aangereikt om met bepaalde vragen rond seksualiteit te kunnen omgaan. Magistraten en juristen komen dan weer in contact met nieuwe denkkaders die hen kunnen helpen bij het nemen van beslissingen.” Van professionals in de welzijnssector, over ordediensten tot personen uit het onderwijs: de lesinhoud komt in vrijwel elke beroepssector van pas.
De lessen zijn ideaal conversatievoer: sommige lesonderwerpen zijn uitermate geschikt om op een feestje eens met een interessant weetje uit te pakken.
Daarnaast bieden de lessen ongetwijfeld een meerwaarde op het vlak van persoonsvorming. “We geven de cursisten als het ware woorden om over seksualiteit te praten, maar ook nieuwe perspectieven die hen kunnen helpen om zich een beter beeld te vormen van de oorsprong en betekenis van hun eigen seksualiteit. Dat kan ook leiden tot persoonlijke groei. Zo schreef een van de cursisten me na afloop van de opleiding: “For me, it was a life changing course.” Een levensveranderende cursus dus. De wetenschap dat je het leven van sommige mensen op zo’n manier kunt beïnvloeden, is natuurlijk een groot compliment.”
Niet-spreken
Dat seksualiteit nog steeds gebukt gaat onder een taboesfeer betreurt Enzlin. “We zijn allemaal seksuele wezens en toch is het nog steeds moeilijk om over seksualiteit gemakkelijk en zonder gêne een eerlijke conversatie te voeren. Niet zelden praten partners in een relatie nauwelijks over seksualiteit.” Dat niet-spreken leren we al op jonge leeftijd. “Op school zijn de lessen seksuele opvoeding zeer beperkt. Als seksualiteit al wordt behandeld, dan gaat het voornamelijk over de biologie: de voortplantingsorganen, hoe een zwangerschap tot stand komt en hoe kun je alle negatieve gevolgen van seks kan vermijden. Plezier tijdens het vrijen komt niet aan bod. Zeker het plezier van vrouwen krijgt geen aandacht. Het is nog steeds zo dat de clitoris in schoolboeken niet of vaak fout wordt afgebeeld.”
De toenemende polarisering in de samenleving rond seksuele voorlichting dreigt het gesprek rond seksualiteit eens te meer stil te leggen en een nieuwe slecht voorgelichte generatie de wereld in te sturen.
“Daarenboven zijn leerkrachten vaak niet voldoende opgeleid of vinden ze dat seksuele opvoeding een taak is voor de ouders, die op hun beurt zelf vaak geen goed voorbeeld hebben gekregen van hun ouders. Zo begint een cirkel van verzwijgen en het doorschuiven van de hete aardappel van het gezin naar de school – en terug. Het is hier dat onze microcredential het verschil kan maken, door seksualiteit eindelijk onverbloemd en vanuit verschillende perspectieven te bespreken.”
Op 13 februari 2025 start de Microcredential Seksualiteit in Perspectief. Inschrijven na die datum is niet meer mogelijk. De avondopleiding wordt dit jaar gedoceerd in het Engels. Voor meer informatie over het lesprogramma 2025 en de inschrijvingsmodaliteiten kunnen geïnteresseerden terecht op de infopagina via Continue.