Ga verder naar de inhoud

Nieuwe opleidingen diergedragstherapeut

30/04/2024

Al meer dan 15 jaar organiseert Odisee postgraduaten voor diergedragstherapeut. Sinds 2021 kunnen (internationale) studenten de opleidingen volledig online en (enkel) in het Engels volgen.

Diergedragstherapie Selma

Nieuwe opleidingen gedragstherapie, online en in het Engels

Momenteel bestaat het aanbod uit de postgraduaten Clinical animal behaviourist (CAB) en Animal behaviour technician (ABT). Vanaf september 2024 komt daar het postgraduaat Veterinary behaviourist (VB) bij.

Opleidingscoördinator Heidi Poelman (Odisee) licht toe: “We richten ons voor deze nieuwe opleiding Veterinary behaviourist op (internationale) dierenartsen die hun vakkennis willen uitbreiden met wetenschappelijk gebaseerde inzichten rond diergedrag en dierenwelzijn. De opleiding, met tal van internationale gastdocenten, is volledig online en Engelstalig. Daarin is ze uniek in Europa.”

Heidi verduidelijkt de noodzaak van deze opleiding voor het werkveld, zowel in ons land als internationaal: “Huisdierbezitters verwachten van de dierenartsenpraktijk steeds vaker een holistische benadering waarin niet alleen het fysieke welzijn maar ook het mentale welzijn van hun huisdieren centraal staat. De dierenartsenpraktijk wordt gezien als een betrouwbare bron van informatie rondom gedrag en gedragsproblemen. Steeds meer dierenartspraktijken bieden dan ook deze service aan. Daardoor neemt de vraag naar voldoende gekwalificeerde medewerkers gespecialiseerd in gedrag toe.”

Momenteel kan iedereen die dat wil zich diergedragstherapeut noemen en is er een wildgroei van niet-geaccrediteerde opleidingen. Samen met de Vlaamse Dierengeneeskundige werkgroep Ethologie (VDWE) en de Vereniging voor Diergedragsprofessionals (VDG) wil Odisee zich ervoor inzetten dat enkel voldoende gekwalificeerde professionals dit beroep uitoefenen. De beroepsverenigingen willen daarvoor lobbyen bij de Vlaamse overheid via een aanvraag tot erkenning van de 3 beroepsprofielen. Voor een erkenning is het belangrijk dat er een kwalitatief hoogstaande opleiding op de markt is voor deze drie beroepsprofielen. In het buitenland bestaan er al een tijd kwaliteitsvolle opleidingen Veterinary behaviourist, Clinical animal behaviourist en Animal behaviour technician.

Op de vraag of deze opleiding haalbaar is voor werkstudenten, geeft Heidi Poelman aan dat het een opleiding van 60 studiepunten is, verspreid over 2 jaar. De opleiding is zeker haalbaar in combinatie met een deeltijdse job of gespreid over meerdere jaren. Voor de opleiding van Veterinary behaviourist is overigens een diploma diergeneeskunde vereist.

Meer info : https://www.odisee.be/en/postgraduate-programmes