Ga verder naar de inhoud

Nieuwe microcredentials in samenwerking met de chipindustrie

11/01/2024

Vanaf januari 2024 lanceert de KU Leuven, in samenwerking met de chipindustrie, een reeks microcrocredentials. Naast theoretische sessies bieden ze een praktijkgerichte training.

P Reynaert

Microcredentials in samenwerking met de chipindustrie

Van je creditcard tot je smartphone, van je vaatwasser tot je auto, chips zijn in ons dagelijks leven overal aanwezig! In het ontwerpen en ontwikkelen van chips staat Vlaanderen wereldwijd aan de top. Tegelijk kampen we met een groot tekort aan technisch geschoolde arbeidskrachten. Bedrijven hebben grote moeite met het vinden en behouden van specifiek technisch talent dat zich wil bij- en omscholen.

Deze uitdaging wil de KU Leuven, in samenwerking met de industrie, aanpakken. Daarom lanceert ze vanaf januari 2024 een reeks van microcredentials over chip layout, -ontwikkeling en -ontwerp. Voor deze cursussen werkt de universiteit nauw samen met toonaangevende bedrijven in de chipindustrie die lesgevers en lesmateriaal aanleveren.

De eerste microcredential, in samenwerking met de bedrijven Caeleste, Cyient, ICsense, Omnivision en Sofics, legt de focus op het tekenen van analoge chips.

In de tweede microcredential, die start in mei 2024, worden technieken aangeleerd om te verifiëren dat een digitale chip correct werkt. Hiervoor wordt samengewerkt met easics, ICsense en Melexis.

Beide microcredentials bieden, naast theoretische sessies, ook een praktijkgerichte training en voorbeelden. Later in 2024 volgen nog andere microcredentials.

Patrick Reynaert, professor KU Leuven ESAT-MICAS en coördinator van de microcredentials, legt uit waarom deze uniek zijn: “Met deze reeks cursussen bieden we mogelijkheden aan zowel bachelor-, master- en doctoraatsstudenten als aan professionals om zich bij te scholen en om te scholen in het domein van chips en elektronica. Een dergelijk aanbod is broodnodig voor een regio die internationaal aan de top staat.”

Dr. Bram De Muer, CEO ICsense: “Vanaf het eerste idee is ICsense een sterke supporter van het microcredentials initiatief. De vraag naar chips stijgt, maar de mensen met de juiste technische skills worden schaarser. Daarom leveren we cursussen en lesgevers om chip ontwikkeling nog meer op de kaart te zetten en om mensen met interesse in het vak op te leiden tot echte chip professionals. Door de samenwerking van industrie en universiteit, hopen we dat Vlaanderen zijn toppositie in chips en halfgeleiders kan bestendigen en versterken.”

Meer weten en inschrijven? Surf dan naar microcredentials chip-lay-out, development and design.