Ga verder naar de inhoud

Het ABC van opleidingen levenslang leren

29/09/2022

Digitaal, op de campus, virtueel, blended, hybride opleidingen … Raak je er nog wijs uit? Synchroon of asynchroon, gestreamed of opgenomen sessies … Wat heeft jouw voorkeur? We verduidelijken voor jou graag deze veel gebruikte nieuwe termen uit het aanbod van Associatie KU Leuven.

Op de campus

De klassieker, ook bij levenslang leren; je lessen gaan fysiek op één of meerdere campussen van de onderwijsinstellingen van de Associatie KU Leuven door. Tip: met onze zoekmodule kan je zoeken naar opleidingen die in de buurt van jouw gemeente plaatsvinden.

Digitaal, online of virtueel

Deze opleidingen volg je vanop afstand via computer, tablet of je smartphone. Gemakkelijk omdat je je niet hoeft te verplaatsen om deel te nemen. Alle cursisten bellen in, net als de lesgever, en volgen de opleiding volledig digitaal. Vooral handig wanneer je al een job hebt en toch aan levenslang leren wil doen.

Headway 5 Qg Iuu Bx Kw M unsplash

Hybride

Bij hybride lesvormen wordt het college op de campus gegeven en tegelijkertijd synchroon gestreamd zodat de deelnemers via computer of een mobiel toestel kunnen volgen van waar ook ter wereld. De lesgever staat dus voor zowel fysiek aanwezige deelnemers als deelnemers die online dezelfde les live volgen.

Asynchroon

Bij deze lesvorm is de sessie reeds op voorhand opgenomen door de lesgever of de onderwijsinstelling. Je kiest zelf wanneer je begint, welk tempo je aanhoudt en waar of wanneer je de opleiding volgt. Als je op een later tijdstip enkele hoofdstukken wil herbekijken, kan dat natuurlijk ook.

Blended learnings

Dit zijn alle mogelijke mengvormen van on campus en virtuele colleges. Bij deze lesvorm combineer je de voordelen van zowel on campus als online levenslang leren. Afhankelijk van de bedoeling en de inhoud van de sessie kiest de onderwijsinstelling voor de ene of andere vorm. Wil je veel interactie tussen de deelnemers, dan gaan de sessies door op de campus. Is het belangrijk dat je bepaalde kennis op eigen tempo kan verwerken, dan kan dit via opgenomen lessen.
Hier is het zeer belangrijk dat je goed op de hoogte bent van hoe en wanneer de te volgen klassikale sessies doorgaan en welke sessies enkel digitaal aangeboden worden.

Foto 3 resultaat D4 I
© Ariane Van Den Bossche

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel wat wijzer geworden over dit nieuwe onderwijsjargon in levenslang leren en kan je met meer kennis van zaken een voor jou geknipte opleiding vinden.

Hieronder kan je zelf aan de slag. Zit je met bijkomende vragen? Ons team van onderwijsexperts staat voor je klaar.