Ga verder naar de inhoud

Design for impact, voor changemakers van de toekomst

14/08/2024

Werken aan duurzame ontwikkelingsdoelen vraagt een interdisciplinair en actiegericht onderwijsconcept dat nauw verweven is met het werkveld. De opleiding “Design for Impact” speelt hierop in.

IMG 20230525 160755

Werken aan duurzame ontwikkelingsdoelen, met de opleiding “Design for Impact”

We vroegen aan Fabienne Beernaert (coördinator van de opleiding, lector en praktijkonderzoeker LUCA School of Arts) naar het ontstaan van deze specifieke opleiding en het doelpubliek.

“Design for Impact is ontstaan als antwoord op de vraag wat de rol kan zijn van onderwijs in de broodnodige transitie naar een duurzame samenleving. Het antwoord ligt in de drieledige doelstelling van de opleiding: creativiteit stimuleren, zelfbewustzijn bevorderen en studenten vaardigheden en methodologieën bijbrengen om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. We bieden een curriculum aan dat gericht is op society- en planet-centered design, soft skills en persoonlijke ontwikkeling. Studenten stellen hun programma modulair samen volgens thema’s waarmee zij impact willen maken. Andere soortgelijke opleidingen focussen meer op één discipline en werken niet rond soft skills, persoonlijke ontwikkeling en projectonderwijs. Dat doen wij heel bewust wel”.

“De opleiding is bedoeld voor zowel pas afgestudeerden als professionals uit verschillende vakgebieden en die diversiteit blijkt ook uit de profielen die we al konden verwelkomen. Van (industrieel) productontwerp over visual design, interieurvormgeving, textielontwerp, sociaal werk, sociologie, pedagogie, kinesitherapie, geneeskunde, economie, rechten, architectuur, interieurarchitectuur, bio-ingenieur, beeldende kunst tot journalistiek. De impact designers- in-spe onderzoeken hoe ze hun talenten en expertise samen kunnen inzetten als hefboom om een betere toekomst te creëren. Talrijke gastsprekers uit het werkveld inspireren hen daartoe ”.

Wat wordt van de kandidaat-studenten verwacht? “In een intakegesprek peilen we vooral naar hun gedrevenheid voor de impactcreatie. Het aantal inschrijvingen is beperkt tot maximum 30 deelnemers. De gevraagde tijdsinvestering is minimum twee dagen per week op woensdag en donderdag. Het basispakket bevat 24 studiepunten, aan te vullen met modules van 6 studiepunten. Vanaf 30 studiepunten wordt een getuigschrift uitgereikt”, besluit Fabienne Beernaert.

De eerstvolgende intakegesprekken vinden plaats op 30 augustus en 24 september 2024. Schrijf je tijdig in. Meer informatie en inschrijvingen voor de opleiding Design for Impact is ook te vinden op de communicatiekanalen van LUCA Continue. Bekijk ook de korte smaakgevende video.

Neem zeker ook een kijkje in het opleidingsaanbod van de andere partners van Continue; ook andere vakspecifieke bijscholingen en navormingen kunnen je helpen om met nog meer impact aan de slag te gaan.