De lerende overheid
Vandaag combineren publieke organisaties en hun professionals verschillende opdrachten: het garanderen van de publieke dienstverlening, het beheren van crisisgolven en het innoveren van de eigen werking. Continu bijblijven is geen vrijblijvende keuze, maar een echte noodzaak om die talrijke uitdagingen en verwachtingen het hoofd te kunnen bieden.
Mede daarom zet het KU Leuven Instituut voor de Overheid zich al meer dan 25 jaar in om bestuur, beleid en management in de overheid te begrijpen en te verbeteren. Toepasbaarheid en bruikbaarheid staan doorheen alle opleidingen centraal.
Elk jaar biedt het Instituut voor de Overheid een 40-tal open opleidingen aan. Open opleidingen zijn toegankelijk voor ambtenaren van alle bestuursniveaus en beleidsdomeinen. Het aanbod beslaat een breed gamma aan onderwerpen en formats: van postgraduaten over leertrajecten, workshops tot masterclasses.
"Het Instituut voor de Overheid staat voor opleidingen die niet alleen geworteld zijn in de laatste wetenschappelijke inzichten, maar ook worden gevormd door een diepgaand begrip van de specifieke context van de publieke sector. Ons team biedt publieke professionals een inspirerende leerervaring en zet in op kennisdeling en netwerkvorming over bestuursniveaus heen”, licht Professor Annie Hondeghem, directeur van het KU Leuven Instituut voor de Overheid, toe.
Elk jaar kent een vernieuwd en nieuw aanbod. In 2023 kwamen er 10 nieuwe opleidingen bij, met thema’s die duidelijk inspelen op actuele én toekomstige trends binnen de overheid zoals data governance, strategic foresight, crisisbeheer en evidence-based HR management. Nieuwe opleidingen zoals schrijven van beleidsteksten en evidence-informed beleid worden binnenkort gelanceerd. Ook voor opleidingen van het najaar zoals New Public Leadership, financieel management, integriteitsbeleid in overheidsorganisaties, design thinking of helder juridisch en administratief schrijven kan je je nu reeds inschrijven. In september 2024 start de tweede editie van het succesvolle Postgraduaat Datagebruik en -management in de overheid.
Naast het open aanbod organiseert het Instituut ook opleidingen op maat van individuele overheidsorganisaties. Door te werken met reële cases uit de organisatie, leervragen van deelnemers te verzamelen en intervisies in te plannen, garanderen de docenten een naadloze transfer van de theorie naar de praktijk. Het meest intensieve traject is ongetwijfeld het BOSA GoLD-programma. GoLD, ofwel Public Governance & Leadership, is een ontwikkelingsprogramma voor federale ambtenaren ontwikkeld en uitgevoerd door een consortium van zes Belgische universiteiten. Tijdens dit uitdagende traject van 20 opleidingsdagen, gespreid over 10 maanden, worden vier groepen van 20 federale leidinggevenden klaargestoomd voor de uitdagingen van morgen.
Tot slot biedt het Instituut ook vormingen in toegankelijke formats en prijzen, zoals gratis webinars voor beleidsmakers, ambtenaren, academici en studenten. Deze korte online colleges bieden de mogelijkheid om in een mum van tijd je kennis te updaten en in dialoog te gaan met experts in het vak.
Meer info: via de website en via de nieuwsbrief.
Voor informatie over de opleidingsmogelijkheden op maat van uw organisatie kan u vrijblijvend contact opnemen met het vormingsteam.
Ook andere partners van Continue bieden opleidingen die voor overheidsprofessionals interessant kunnen zijn. Een greep uit hun najaarsaanbod:
- Design for Impact - LUCA - 23/9/2024
- Postgraduaat HR management
- VIVES - 28/09/2024
- In en uit de greep van conflict
- UCLL - 14/10/2024
- Projectmanagement - Odisee - 21/11/2024
- Mentaliseren op het werk - Thomas More - 12/12/2024