Ga verder naar de inhoud

Een carrière in de logistiek? Tom Pyncket maakt het waar...

13/06/2023

Tom Pyncket heeft een opmerkelijke carrière gemaakt in de wereld van de logistiek. Daar zitten de postgraduaten in Supply Chain Management van Vives/Brugge Business School en Smart Logistics van KU Leuven voor iets tussen.

Tom Pyncket Blogpost

Van orderpicker naar Warehouse & Logistics Group Manager

Tom Pyncket studeerde af als leerkracht aardrijkskunde en geschiedenis. Hij zette al snel zijn eerste stappen in de logistieke wereld als orderpicker. Intussen is Tom doorgegroeid naar Warehouse & Logistics Group Manager bij een fabrikant van diepgevroren levensmiddelen. Daar is hij op groepsniveau verantwoordelijk voor alles wat warehouse en logistiek betreft. Tom vertelt hoe de opleidingen Supply Chain Management & Smart Logistics hem hebben ondersteund in zijn carrière.

Hoe hebben de opleidingen je carrière beïnvloed?

Ik ben twaalf jaar geleden gestart als orderpicker. Nu ben ik Warehouse & Logistics Manager van een groep met een omzet van ongeveer 270 miljoen. De opleidingen hebben mij daar zeker in vooruit geholpen. Bij iedere stap vooruit heb ik de lat hoger gelegd en mezelf bijgeschoold waar nodig. De wereld verandert zo snel dat bijscholen noodzakelijk is. AI en drones bijvoorbeeld, daar hadden vijf jaar geleden nog maar weinig mensen van gehoord. Nu worden ze wijd ingezet.

Waarom heb je de opleidingen Supply Chain Management en Smart Logistics gevolgd?

Ik ben in de logistiek gerold. Ik moest het hebben van gezond boerenverstand en praktijkervaring. Die twee samen zijn goud waard. Als je de theorie achter logistiek niet kent, bots je echter op een bepaald moment toch tegen een plafond aan. Daarom volgde ik het postgraduaat Supply Chain Management bij Vives. Ik had geen achtergrond in logistiek, dus ik heb er veel van opgestoken.

Enkele jaren later schreef ik me ook in voor het postgraduaat Smart Logistics van KU Leuven Kulak. De grote meerwaarde, zeker voor mij, is dat beide opleidingen een brede theoretische basis bieden en aangevuld worden met praktijkvoorbeelden.

Waar ligt de focus van beide opleidingen en hoe vullen ze elkaar aan?

Supply Chain Management is een brede opleiding, doorspekt met praktijkvoorbeelden. Door vakken zoals ‘Supply Chain Finance’ en ‘Distributielogistiek’ krijg je een overzicht van wat er gaande is in het werkveld. Jezelf eraan herinneren dat er meer schakels in het proces zitten, is belangrijk. Na de opleiding en examens voelde ik dat mijn basiskennis goed zat, maar ik wilde graag meer weten. Smart Logistics was de volgende uitdaging. Inhoudelijk volgen de postgraduaten dezelfde lijn, maar Smart Logistics is nog diepgaander en gaat bijvoorbeeld verder in op berekeningen en voorspellingen.

Hoewel de insteek van het postgraduaat Smart Logistics theoretisch is, komt er toch ook veel praktijk aan bod. In plaats van een examen werk je een case uit je eigen omgeving uit. Er zaten ook interessante bedrijfsbezoeken en projectdagen in het programma, bijvoorbeeld ‘Digitale Transformatie’ van Peter Rosseel. Hij legde het denkproces van directies uit en hoe je beslissingen best kan overbrengen naar werknemers. Het zet je aan het denken over hoe je dat zelf aanpakt.

Start vandaag nog je eigen succesverhaal!

Dit najaar gaat Tom Pyncket aan de slag als docent ‘Warehouse management’ in het postgraduaat Supply Chain Management van Vives Continue. Heb je interesse om zelf Supply Chain Management te volgen?

Heb je al uitgebreide kennis en ervaring in supply chain management en/of logistiek en zoek je iets meer gevorderd? Ontdek dan het Postgraduaat Smart Logistics van KU Leuven, waarin je kennismaakt met de nieuwste technologische ontwikkelingen in de wereld van logistiek en supply chain.

MG 1735