Doriens carrièreswitch: van vliegtuigcabine naar notariskantoor
Doriens advies voor allen die twijfelen om opnieuw te studeren: "Vergeet die zogezegde leeftijdslimiet op studeren. Het geeft absoluut een nieuwe schwung en een energieboost om die recent verworven kennis in te zetten. Blijf niet vastzitten in werk waar je niet gelukkig van wordt; maar grijp de kans om richting te geven aan je leerplannen en persoonlijke of professionele ambities”.
“Ik hield van verhalen, talen en reizen. Daarom studeerde ik eerst journalistiek (Arteveldehogeschool) gevolgd door Toerisme en Recreatiemanagement (Thomas More). In de luchtvaartsector kwamen die drie liefdes mooi samen dus startte ik als check-in en de gate agent bij Aviapartner. Ik wilde stewardess worden en startte bij Denim Air en KLM, zowel op vluchten binnen Europa als intercontinentale vluchten. Het was een bijzondere tijd: tussen aanmeldtijd en het moment dat je passagiers aan boord komen ben er al in geslaagd om een team neer te zetten. Ook heb je tijdens de vlucht een werkgebied van ongeveer 50 zeer uiteenlopende passagiers die je een “beleving” probeert te geven. In gesprek gaan is een onderdeel daarvan. Het is mooi om te zien hoe je binnen de beperkte ruimte van een vliegtuigcabine op die manier toch een brede kijk op de wereld kan ontwikkelen.”
”Na ruim 9 jaar in de lucht botste ik in mijn job op de weinige doorgroeimogelijkheden en een gebrek aan intellectuele uitdaging. Ook de jetlags begonnen hun tol te eisen. Via het loopbaantraject bij KLM kwam ik verrassend genoeg terug op de schoolbanken terecht, naar een opleiding waar menselijk contact gecombineerd kon worden met mijn rechtvaardigheidsgevoel: rechten.
In 2014 stapte ik als werkstudente de aula binnen, in eerste instantie om advocaat te worden. Mijn bachelor rechten behaalde ik aan de KULAK, waar er een bijzondere aandacht was voor werkstudenten. Via de monitoraten en de directe contacten tussen de proffen en de studenten was dit voor mij een erg aangename leeromgeving. Voor mijn master was UGent in mijn thuisstad de meest logische optie. Ik spreidde mijn examens over de verschillende zittijden omdat ik tegelijkertijd nog steeds voltijds aan de slag was bij KLM.
Via mijn netwerk kwam ik in contact met het notariaat en niet veel later schreef ik me, net als verschillende andere werkstudenten, in voor de manama notariaat aan KU Leuven. De steun van deze “lotgenoten” is erg belangrijk tijdens zo’n leertraject. Zij begrijpen je situatie beter dan wie ook.”
“Natuurlijk zijn er specifieke uitdagingen tijdens dit leertraject: je sociaal leven tijdelijk indammen, vakantietijd willen inzetten om te blokken, en het idee omarmen dat falen voor een examen oké is, zolang je maar opnieuw begint".
”Ik was al werkzaam als notarieel juriste toen ik startte aan de ManaMa notariaat, een logische vervolgstap voor mij. Het notariskantoor is een plek waar ik me op mijn plaats voel. In juli 2024 studeerde ik dan na een studietraject van tien jaar af, al blijf ik elke dag bijleren in mijn job. De toekomst? Misschien wel ooit zelf notaris worden....ik houd van het recht, de menselijke contacten in belangrijke levensfases en de autonomie in de aanpak en de behandeling van dossiers. Uit mijn werkervaring “in de lucht” kan ik zeker nog veel halen: de vaardigheid om in een open houding het gesprek met cliënten aan te gaan, een bemiddelende ingesteldheid, snel emoties lezen en oplossingsgericht handelen”.
Geïnspireerd door Doriens verhaal?